Skötselråd Charmicon silversmycken

Våra Charmicon silversmycken med stenar är gjorda för att användas och vi hoppas att du kommer ha glädje av ditt silversmycke under många år framöver. Men för att hålla smycket fint och glansigt länge gäller det att förvara det på ett bra sätt men framför allt att rengöra det regelbundet och på rätt sätt. Håller man smycket rent så har det mycket svårare att oxidera (svartna).

Förvaring av silversmycken

Förvara gärna silversmycket i sin ask när du inte använder det eller på ett mörkt och torrt ställe. Badrummet är inget bra ställe att förvara silversmycken på då den fuktiga miljön i badrummet skyndar på oxideringen.

Rengöring av silversmycken med stenar

Ta gärna av dig smycket när du sover, duschar eller idrottar, då fukt, lager av svett och kroppsfett gör att silvret i smyckena oxiderar snabbare. Även klorhaltigt vatten, vatten från vissa egna brunnar och saltvatten kan få dina smycken att oxidera/svartna.

Luftföroreningar, smink och hudkrämer påskyndar också oxideringen av silvret så vänta gärna en stund med att ta på dig ditt silversmycke tills sminket/krämen torkat in lite grand.

Tvätta med fördel dina silversmycken med vanligt diskmedel och ljummet vatten (använd aldrig hett vatten då vissa stenar kan vara känsliga för detta). Använd gärna en mjuk liten borste såsom tex. en barntandborste för att försiktigt komma åt i alla skrymslen och vrår. Stenarna får dessutom lätt en smutsbeläggning på baksidan av steninfattningen som behöver rengöras med mjuk borste för att även stenen/stenarna i ditt silversmycke skall bli gnistrande och fina igen.

Om silversmycket fortfarande är svart efter att man tvättat det med diskmedel kan man behöva använda silverputs. Var dock lite försiktig så du inte får silverputs på stenarna, då dessa kan vara känsliga för kemikalier. Det är också viktigt att smycket är tvättat med diskmedel innan du behandlar med silverputs, annars kommer inte medlet åt silverytan ordentligt. Använd inte silverputs som man skall doppa smyckena i då detta dels fräter lite på silvermetallen men framför allt kan skada stenarna. Ta lite grann silverputs på en mjuk trasa och gnugga snabbt så försvinner det svarta och smycket blir glänsande och fint igen. Det finns även speciella polerdukar med impregnering av silverputs i själva duken att köpa i guldsmedsbutiker som fungerar mycket bra att använda.

Guldsmedsbutiker med egen reparationsverkstad brukar dessutom erbjuda rengöring av silversmycken om du hellre vill låta någon rengöra ditt silversmycke åt dig professionellt.