Skötselråd Charmicon silversmycken

Våra Charmicon silversmycken med stenar är gjorda för att användas och vi hoppas att du kommer ha glädje av ditt silversmycke under många år framöver. Men för att hålla smycket fint och glansigt länge gäller det att förvara det på ett bra sätt men framför allt att rengöra det regelbundet och på rätt sätt. Håller man smycket rent så har det mycket svårare att oxidera (mörkna).

Förvaring av silversmycken

Förvara gärna silversmycket i sin ask när du inte använder det eller på ett mörkt och torrt ställe. Badrummet är inget bra ställe att förvara silversmycken på då den fuktiga miljön i badrummet skyndar på oxideringen.

Rengöring av silversmycken med stenar

Ta gärna av dig smycket när du sover, duschar eller idrottar, då fukt, lager av svett och kroppsfett gör att silvret i smyckena oxiderar snabbare. Tänk också på att klorhaltigt vatten och saltvatten kan missfärga dina smycken.

Luftföroreningar, smink och hudkrämer påskyndar också oxideringen av silvret så vänta gärna en stund med att ta på dig ditt silversmycke tills sminket/krämen torkat in lite grand.

Tvätta med fördel dina silversmycken med vanligt diskmedel och ljummet vatten (använd aldrig hett vatten då vissa stenar kan vara känsliga för detta). Använd gärna en mjuk liten borste såsom tex. en barntandborste för att försiktigt komma åt i alla skrymslen och vrår. Stenarna får dessutom lätt en smutsbeläggning på baksidan av steninfattningen som behöver rengöras med mjuk borste för att även stenen/stenarna i ditt silversmycke skall bli gnistrande och fina igen.

Om silversmycket fortfarande är svart efter att man tvättat det med diskmedel kan man behöva ta till med silverputs. Var dock lite försiktig så du inte får silverputs på stenarna, då dessa kan vara känsliga för kemikalier. Det är också viktigt att smycket är tvättat med diskmedel innan du behandlar med silverputs, annars kommer inte medlet åt silverytan ordentligt. Använd inte silverputs som man skall doppa smyckena i då detta dels fräter lite på silvermetallen men framför allt kan skada stenarna.

När silversmycket väl är rent kan det behöva en sista liten polering av silvret. Ta lite grann silverputs, tandkräm, bilpolish eller liknande polermedel på en mjuk trasa och gnugga snabbt så smycket blir riktigt glänsande och fint. Det finns ofta även speciella polerdukar med impregnering av polermedel att köpa i guldsmedsbutiker. Guldsmedsbutiker med egen reparationsverkstad brukar dessutom erbjuda rengöring av silversmycken om du hellre vill låta någon rengöra ditt silversmycke åt dig professionellt.